Etappe 1: Moordrecht

De eerste Tour-etappe voert door Moordrecht, een idyllisch IJsseldorp met een rijke historie.

Veerpont

Niets zo toepasselijk als Moordrecht binnenvaren met de veerpont. Die overtocht zit zelfs in de naam van het dorp verstopt; ‘drecht’ betekent ‘oversteekplaats bij de rivier’. ‘Moor’ is een afgeleide van ‘moeras’. Ooit roeide men met bootjes de Hollandsche IJssel over, maar deze veerpont is al decennia gemotoriseerd. Da’s maar goed ook want dat scheelt roeien! Onze energie kunnen we wel gebruiken voor de rest van de etappe. Nu kun je lekker uitwaaien op de pont.

Monumenten

Wie vanaf Gouderak oversteekt heeft ruim zicht op de waterskyline van Moordrecht. Twee rijksmonumenten steken daar met kop en schouders bovenuit: aan je linkerhand de watertoren van de Koninklijke Vereenigde Tapijtfabrieken (KVT). Voor je, middenin het meest oostelijke dorp van Zuidplas, staat de kerktoren waar je nu recht op af vaart. 

Voor meer informatie over de pont: https://veerponten.nl/veren/gouderak-moordrecht

75 Jaar Vrijheid: Het verzet smokkelt informatie over Hollandsche IJssel

De Nieuwerkerkse Tankie Roelofs was in de oorlog koerier voor verzetskrant Trouw. Met een bootje smokkelde zij kranten en post over de Hollandsche IJssel. In oktober 1944 werd in Moordrecht en Gouderak ook een verzetskrant gemaakt en verspreid, De Horizon. 

Qua monumenten is het centrum van Moordrecht net een openluchtmuseum. Als de pont is aangemeerd kom je, via de Veerstoep, uit op de Dorpsstraat en het Kerkplein. Door de dijk kent Moordrecht het nodige hoogteverschil. Het is de moeite waard om even rond te struinen door de steegjes. Overal kom je mooie doorkijkjes op het water en de kerk tegen.

Van je sokken geblazen op de pont? Pak gerust je rust. Haal bijvoorbeeld iets te eten in het dorpscentrum en peuzel het op aan de kade terwijl het IJsselverkeer aan je voorbijtrekt.

Kijk je liever uit over het kerkplein en het dorpsleven? Op de Dorpsstraat zitten meerdere tentjes waar je iets kunt eten en drinken. Er is bij een zaak zelfs Moordrechts bier te krijgen; het merk verwijst naar het jaar dat de KVT zich hier vestigde en het dorp industrieel allure gaf. Een Moordrechtse ervaring op fles dus!

DIJ: Een witte ster op een rood schild.

Op hekken en huizen in Moordrecht kun je dit wapen tegenkomen. Soms staan de letters ‘DIJ’ erbij, zoals op het oude weeshuis aan het Westeinde. Daar is ook een DIJ Beeldentuin en een fleurige stinzentuin, die door vrijwilligers wordt bijgehouden. Wat weet jij over DIJ? 


Ringvaart

De Hollandsche IJssel is niet het enige water in Moordrecht. Als je over de Kerklaan het dorp in loopt, langs winkelcentrum De Smidse, kom je bij de Ringvaart. Gemaal Abraham Kroes, de eindbestemming van deze etappe, pompt overtallig polderwater in deze waterweg. Maar, zover zijn we nog niet. Op de Ringvaart liggen woonboten, kano’s, fluisterboten. Met een opblaasboot kun je hier ook uit te voeten, lopend of fietsend net zo goed.

Als je bij de Ringvaart rechtsaf gaat en de Oost Ringdijk volgt, kom je bij Moerhout uit. Dit park is ideaal voor een wandeling, work-out of potje voetbal. In Moerhout ligt het Cruyff Court van Memphis Depay, die in Moordrecht opgroeide. Wie weet kom je de Oranje-voetballer wel tegen...

Als je over de Ringvaart linksaf gaat kom je op de West Ringdijk. Vanaf hier is het zo’n half uur lopen naar het Gemaal Abraham Kroes. Wie nog energie wil tanken kan hier een snack scoren bij Tommms Smulhoekje.

Op weg naar het gemaal kom je de polder in volle glorie tegen. Ik ben benieuwd welke dieren jullie spotten. In dit buitengebied kun je – naast de geitjes, kippen en paarden die mensen houden – hazen, futen en roofvogels tegenkomen. Neem je verrekijker maar mee! Ook de woonboten, met namen als De Oase en Kingfisher, geven deze wandelroute sfeer.

Gemaal

Bij het gemaal kun je via de Boezembrug de ringvaart oversteken. Met een trap loop je de dijk op en kijk je tegen het gemaal aan. Wist je dat hier ook een vistrap is, die vissen gebruiken om over te stappen van de ene waterweg naar de ander? Met dit gemaal regelt het hoogheemraadschap de waterhuishouding van de Ringvaart en de Zuidplaspolder. Van de buitenkant is daar weinig van te zien, maar als je luistert hóór je de machines werken. Laat alle Moordrechtse indrukken hier maar op je inwerken! 

 

>> Voor etappe twee van de Tour de Zuidplas gaan we over/langs het water richting Hitland en Nieuwerkerk.